Ένα μικρό μαγαζί, γραφικό δίπλα στο ποτάμι που τότε διέρρεε όλη την πόλη. Ο ίδιος πρόσφυγας από την Ανδριανούπολη της Αν. Θράκης έφερε μαζί τους όλες τις γευσιγνωσίες της γεννέτηράς τους. Γεύσεις και φαγητά από την Θράκη και την Κωνσταντινούπολη.

Το 1935, οι δύο γιοί του Γεώργιος και Βασίλειος Κωφίδης, αναλαμβάνουν τη διεύθυνσή του. Ανοίγουν ένα καινούργιο εστιατόριο απέναντι από το παλαιό, το οποίο και ονομάζουν “Αδέρφια“.
Με το μεράκι τους και την όρεξη για δουλειά, κατάφεραν να δημιουργήσουν σε λίγα χρόνια ένα εστιατόριο με πλούσια κουζίνα και πολυπληθή πελατεία.
Τις επόμενες δεκαετίες το εστιατόριο γνώρισε δόξες. Τη νόστιμη και πλούσια κουζίνα του γεύτηκε πολύς κόσμος ανάμεσά τους Βασιλείς, Πρωθυπουργοί, υπουργοί ,πολιτικοί ,δικαστικοί ,τοπικές αρχές.Το 1975 το εστιατόριο αλλάζει ιδιοκτήτες.

Νέοι ιδιοκτήτες,  είναι δύο νέοι άνθρωποι, οι Ιωάννης Κουρτίδης και Ιωάννης Βαφειάδης οι οποίοι εργαζόταν στο εστιατόριο ως σερβιτόρος και ως μάγειρας αντίστοιχα. Η παρουσία του στο χώρο της εστίασης στην Κομοτηνή γίνεται μοναδική σε ποικιλία , ποιότητα και σέρβις. Η φήμη του εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα με την σπιτική κουζίνα και τα ντόπια φαγητά. Η όψη του αλλάζει εσωτερικά και εξωτερικά.

Τα επόμενα χρόνια εώς σήμερα τα “ΑΔΕΡΦΙΑ” εδραιώθηκαν στο φαγητό και συνεχίζουν να προσφέρουν στους ντόπιους και επισκέπτες γεύσεις ελληνικές , θρακιώτικες , σπιτικές τέτοιες που μόνο η παράδοση και η πείρα του εστιατορίου “ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ” γνωρίζει.

Από το 2004 τη Διεύθυνση ανέλαβαν οι Νικόλαος Κουρτίδης και Ανέστης Βαφειάδης, γιοι των τελευταίων ιδιοκτητών και συνεχίζουν…